Startsida | Steg 1: Ordna bostad | Steg 2: Innan flytt | Steg 3: Nyinflyttad | Steg 4: Vardagstips

Kul extrajobb & spartips | Länkvänner | Om sidan

 


STEG 4: VARDAGSTIPS

Bankaffärer | Hushållsbudget | Tvättning & städning | Övriga tips


Sådär, då var flytten ordnad och du bor nu i din nya trevliga bostad, grattis! Efter inflyttningsfest och inflyttningspresenter så återstår den så kallade vardagen. Pengar ska räcka till hyra, mat och en hel del annat samtidigt som din bostad ska skötas. För att underlätta för dig så ska du få lite tips som kan vara bra att känna till.

 

 
Bankaffärer

För att kunna betala räkningar och sköta din ekonomi på ett smidigt sätt är det bra om du har tillgång till de viktigaste banktjänsterna. Många banker har speciella paket för studenter och ungdomar som innehåller konto, bankkort och internettjänst (där du bl.a. kan betala räkningar). Vissa banker har sådana paket utan kostnad, så det kan vara smart att jämföra flera banker.

Om du har möjlighet så är det en god idé att lägga undan lite pengar till en sparbuffert. En buffert är väldigt bra att ha när olyckan är framme och du behöver reparera bilen, köpa en ny mikrovågsugn etc. Oavsett om du sparar ihop en buffert eller sparar pengar till något annat så bör du lägga lite tid på att tänka igenom var du placerar dina pengar och jämföra olika konto. Ett vanligt lönekonto ger ofta dålig avkastning (låg ränta) och då är ett sparkonto bättre. Andra alternativ kan vara fonder eller obligationer, det viktiga är att du gör en medveten placering. Tänk igenom hur länge har du tänkt dig att spara, vilken risk är du beredd att ta och om vill ha möjlighet att komma åt pengarna under tiden (dvs. att pengarna inte är låsta).

Det finns många aktörer på marknaden och det skiljer en hel del mellan räntorna i olika banker, så det kan löna sig att jämföra alternativen (du hittar flera användbara länkar till höger). För att du inte ska riskera att förlora dina sparpengar om banken skulle gå i konkurs är det viktigt att du kontrollerar så att sparandet omfattas av den statliga insättningsgarantin. Då är du normalt skyddad upp till 500 000 kr per kund och bank.

 

 


Intressanta länkar

Konsumenternas bankbyrå (förteckning över banker, jämförelser, information m.m.)

Jämför sparräntor (Compricer)

Google: Bank

 

Hushållsbudget

Att göra en budget låter kanske inte så kul och vissa tycker nog att det är lite överambitiöst. Visst, när man har skött om ett eget hushåll i några år så kanske det inte behövs, men om du för första gången ska ta ansvar för hushållets utgifter och inkomster så kan det faktiskt vara väldigt bra.

En budget behöver inte vara speciellt komplicerad, det handlar helt enkelt om att planera så att inkomsterna (lön, studiebidrag etc.) räcker till alla utgifter (hyra, mat, kläder, räkningar etc.) och gärna att du har lite över. Till höger finns länkar för att få tips hur du kan göra en enkel budget samt hur du på olika sätt kan spara pengar.

 

 

Intressanta länkar

Tips på budget (Konsumentverket)

Spartips (Tidningen vi i villa)

 

Tvättning & städning

För de allra flesta är städning ett nödvändigt ont. De som har gjort militärtjänst har fått lära sig att om man inte städar regelbundet så ökar risken att bli sjuk och det stämmer (även om man inte behöver städa lika ofta som när man bor många personer i samma rum). En bra riktlinje är att städa (dammsuga, dammtorka och rengöra toa/badrum) en gång i veckan och städa extra noga (även våttorka golv etc.) en gång i månaden.

Med jämna mellanrum behöver du även tvätta kläder. För att kläderna inte ska bli missfärgade/förstörda/krympa är det viktigt att du följer tvättsymbolerna och inte tvättar vilka kläder som helst med varandra. Börja med att sortera kläderna i olika färger (vittvätt, ljus kulörtvätt och mörk kulörtvätt) och temperaturer. De olika högarna tvättar du sedan i olika maskiner med rätt inställningar och rätt typ av tvättmedel. Ta inte för mycket tvättmedel - tvätten blir inte renare om du överdoserar! Vattnet är inte likadant i hela landet, så därför kan du behöva olika mängd tvättmedel beroende på var du bor.

Det är inte lätt att välja tvättmedel, men oberoende tester har faktiskt visat att många av de dyra och välkända tvättmedelsmärkena är fungerar sämre än de billigare. När du har tvättat kläderna ska du torka dem enligt tvättsymbolerna på respektive plagg; vissa kläder kan torkas i torktumlare, andra i torkskåp och vissa bör lufttorkas.

 

 

Intressanta länkar

ICA Kurirens städtips

Ajax städtips

Grummes städtips

Testfaktas tvättmedelstest

 

Övriga tips

Till höger finns länkar till fler sidor som kan vara bra att känna till när du inte längre bor hemma hos föräldrarna.

 

 

Intressanta länkar

Sök konsumentvägledare (kan ge dig tips i tvister och ärenden)

När du inte längre kan betala (Kronofogden)

 

Nästa steg    
     

(C) FLYTTAGUIDEN 2006-2012

website metrics