Startsida | Steg 1: Ordna bostad | Steg 2: Innan flytt | Steg 3: Nyinflyttad | Steg 4: Vardagstips

Kul extrajobb & spartips | Länkvänner | Om sidan

 


STEG 3: NYINFLYTTAD

Inspektera | Brandvarnare | TV-licens | Bostadsbidrag | Området | Grannar

 

 


Inspektera bostaden

När du har fått tillträde till din bostad bör du, innan du flyttar in alla dina saker, inspektera bostaden. Om du har köpt hus eller lägenhet bör du främst kontrollera att allt är som du har avtalat med säljaren, att det är ordentligt städat och att inget har försämrats sedan du gjorde den ordentliga undersökningen vid själva köpet. Eventuella brister och fel ska du lösa omgående med säljaren. Ju längre tid som går desto mindre chans har du att få rätt.

För dig som flyttar in i en hyresrätt av något slag så bör du kontrollera städningen samt om något är trasigt eller inte håller godtagbar standard. Anmäl detta till din hyresvärd direkt. Om den förre hyresgästens flyttstädning inte är godtagbar så kan hyresvärden antingen låta dig städa (mot att du får avdrag på nästa hyra) eller så tillser denne att städningen åtgärdas. Trasiga tapeter bör du också påtala för hyresvärden eftersom denne har ett underhållsansvar (som bl.a. omfattar tapetsering med vissa intervaller). Dock kan du inte kräva att hyresvärden ska bekosta nya tapeter bara för att du inte gillar en viss färg.

 

 
Brandvarnare

Brandvarnare är en billig livförsäkring som du definitivt bör skaffa om det inte redan finns i din nya bostad. En vanlig brandvarnare kostar omkring en hundralapp. För att den ska fungera är det viktigt att du kontrollerar batterierna med jämna mellanrum och att du placerar den på ett lämpligt ställe. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har sammanställt det viktigaste du behöver veta på deras hemsida. Där kan du även läsa hur många brandvarnare som behövs (en riktlinje är en per våning).

 

 

Intressanta länkar

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps råd om brandvarnare

Brandskyddsföreningens sida om brandvarnare

TV-licens

Du som har en TV-mottagare (TV, video/DVD eller dator med mottagare) är enligt svensk lag skyldiga att betala avgift till Radiotjänst, oavsett hur mycket eller lite du tittar på TV. När du flyttar hemifrån och har en TV-mottagare ska du därför anmäla TV-innehav till Radiotjänst. Detta görs enklast på deras hemsida.

 

 

Intressanta länkar

Radiotjänst i Kiruna AB

 

Bostadsbidrag

Du som är 18-29 år eller har barn, kan ha rätt till bostadsbidrag. Det som avgör om du har rätt till bidrag, samt i så fall hur mycket, är främst din inkomst och boendekostnad. Men även andra faktorer, såsom förmögenhet och om du bor tillsammans med något, kan påverka bidraget. På Försäkringskassans hemsida kan du läsa mer och även räkna ut om du har rätt till bidrag. Observera dock att hela kalenderårets inkomst räknas, så om du har jobbat mycket under våren är det inte säkert att du kan få bidrag under hösten. Du kan bli återbetalningsskyldig för bidrag som har betalats ut till dig om det visar sig att du egentligen inte var berättigad bidrag.

 

 

Intressanta länkar

Försäkringskassan (Bostadsbidrag)

 

Praktiska saker i området

När du har fått dina saker på plats i din nya bostad är det bra att lära känna ditt nya område. Har du flyttat in i ett eget hus handlar det kanske bara om att hitta till närmaste busshållplats och mataffär. Om du däremot har flyttat in i en lägenhet kan det vara lämpligt att besöka tvättstugan (vilka bokningsrutiner och öppettider gäller osv.) och utforska gemensamma lokaler (ibland finns det samlingsrum och bastu etc att låna för hyresgästerna i området). Undersök hur sophanteringen fungerar; var slänger man olika saker och ska det källsorteras? Hyresvärden och kommunen brukar kunna ge dig information.

 

 

Intressanta länkar

Sopor.nu (sortera sopor rätt)

 

 

 

Grannar

När det mesta med flytten är klart, kan det vara dags att tänka på dina nya grannar. Knacka på och presentera dig. Förutom att det kan vara trevligt att lära känna nya personer, så kan det dessutom vara praktiskt att ha en god relation med sin grannar. Ibland händer det att du saknar en glödlampa eller några ägg när du som mest behöver det (och butiken givetvis är stängd...) och då är det betydligt lättare att be om hjälp om man har en god relation.

 

 
   
Nästa steg    
     

(C) FLYTTAGUIDEN 2006-2012

website metrics