Startsida | Steg 1: Ordna bostad | Steg 2: Innan flytt | Steg 3: Nyinflyttad | Steg 4: Vardagstips

Kul extrajobb & spartips | Länkvänner | Om sidan

 


STEG 2: INNAN FLYTT

Bo ihop med flickvän/pojkvän | Försäkringar | Telefon | El | Adressändring | Flytten

 

 Intressanta länkar

Lawline (gratis juridisk rådgivning)

Gratis mallar för vardagsjuridik

Familjens jurist (flytta ihop)

Juridik fokus (exempel på samboavtal)

Projure (gratis juridisk rådgivning)

Bo ihop med någon flickvän/pojkvän?

I samband med att du ordnar ditt boende så uppstår också frågan om du ska bo tillsammans med någon och i så fall vem? Att bo tillsammans med någon kompis kan visserligen skapa praktiska problem om man inte kommer överens, men rent juridiskt är det inga större bekymmer att flytta ifrån varandra. Var och en behåller givetvis sina egna saker och har ni köpt något tillsammans så äger ni den saken tillsammans.

Om du däremot flyttar ihop med din flickvän/pojkvän bör du komma ihåg att ni kan betraktas som sambor enligt sambolagen (om ni är gifta gäller istället äktenskapsbalkens regler). Att vara sambo innebär inte så mycket så länge ni bor tillsammans; var och en äger sina egna saker, är skyliga att betala sina egna skulder etc. Men om förhållandet tar slut och ni flyttar isär så ska bodelning ske. Bodelning innebär att ni ska dela på all samboegendom (bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk), oavsett vem som betalat saken. Sådant som införskaffats innan ni träffades är inte anskaffat för gemensamt bruk och således inte heller samboegendom. Den situation som oftast innebär störst problem är om den ena i förhållandet helt har betalat lägenheten som köptes för att bo i tillsammans.

Vill man inte att sambolagen ska gälla så kan samborna tillsammans upprätta ett så kallat samboavtal. Om du själv inte är juridiskt utbildad kan det vara en god idé att kontakta en jurist eller advokat för att få hjälp, eftersom det är viktigt att avtalet blir rätt utformat för att det ska få den funktion ni önskar.

 

 
Försäkringar

De flesta betraktar nog försäkringar som något krångligt och tråkigt. Ja, visst kan det vara krångligt att veta vilka försäkringar man behöver och hur mycket som är rimligt att betala, men samtidigt är försäkringar något som man definitivt behöver ha i någon form när man flyttar hemifrån. Om man bara struntar i det då blir det verkligen tråkigt när något väl händer, för det gör det tyvärr oftast förr eller senare.

Efter att man har ordnat bostad så kan det vara lämpligt att ordna försäkringar. Detta kan du göra i god tid innan inflytt, men givetvis tydliggör du att försäkringen ska börja gälla först på inflyttningsdagen. Priset på försäkringar (dvs premien) skiljer sig ofta mycket mellan olika bolag så det kan definitivt vara värt att jämföra olika försäkringsbolag. Men innan man börjar kontakta olika bolag bör man dels ta reda på vilka försäkringar man behöver och till vilket belopp man behöver skydd. Ju mer skydd man vill ha desto dyrare blir premien, men å andra sidan så är det viktigt att inte välja för lågt belopp eftersom du då inte får det skydd du behöver.

En bra vägledning till de olika försäkringstyperna och riktlinjer på försäkringsbelopp finns hos Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Den kanske viktigaste grundförsäkringen som alla bör ha är en hemförsäkring. En hemförsäkring innehåll normalt egendomsskydd (brand, inbrott i hemmet etc.), ansvarsförsäkring (om du blir skadeståndsskyldig mot annan person), rättsskydd (advokatkostnader om du blir stämd), överfallsskydd och reseskydd. Om du är bostadsrättsinnehavare har du ett större ansvar än en hyresrättsinnehavare och därför bör du även fundera på en tilläggsförsäkring för bostadsrätten.

Utöver detta finns dels allriskförsäkringar som skyddar vissa oförutsedda och plötsliga skador utöver hemförsäkringen, dels olika specialförsäkringar för dig som har exempelvis bil eller båt.

När du vet vilka försäkringar som är aktuella för just dig så bör du kontakta olika försäkringsbolag. Priserna/premierna skiljer sig som sagt mycket mellan olika bolag (ibland skiljer det sig också en del vad som ingår i de olika försäkringarna), så det är definitivt en god idé att jämföra flera. En bra hjälp i sammanhanget är sidorna Compricer och Insplanet, där du gratis kan jämföra olika bolag.

 

 

Intressanta länkar

Compricer (gratis jämförelse av försäkringsbolag)

Insplanet (gratis jämförelse av försäkringsbolag)

Konsumenternas Försäkringsbyrå

Trygg-Hansa

Google: Försäkringar

 

 

Telefon

Att man behöver någon form att telefon i sin bostad är väl ganska naturligt, men det är inte alltid lika självklart vilken typ som är bäst för just dig. Hur mycket du ringer, vilken typ av samtal och när på dygnet har betydelse för vad som är bäst och billigast för dig. Det finns tre typer av telefoni som dominerar på marknaden och massor av telefonoperatörer. Om du inte själv vill kontakta alla operatörer kan du enkelt spara pengar genom att använda någon prisjämförelsesida, exempelvis Compricer eller Prisjakt där du kostnadsfritt kan jämföra olika alternativ.

Fast telefon är det traditionella. Månadskostnaden är relativt hög, men samtalskostnaden brukar vara ganska låg (gratis i vissa abonnemang). Fördelen med fast telefoni är att du får ett fast telefonnummer som normalt är billigt att ringa till (vilket ökar sannolikheten att folk ringer dig). Nackdelen är att du inte kan nyttja abonnemanget på andra platser än i ditt hem. Till höger finner du förslag på operatörer.

Mobiltelefon använder de flesta redan idag, så det handlar kanske inte om att skaffa ett abonnemang eller kontaktkort, utan att välja ett abonnemang som är bra/prisvärt för dina behov. Om man vill slippa abonnemang så kan du välja mellan olika kontantkort, exempelvis Comviq kontantkort (gratis startpaket). Det kan också vara värt att fundera på om mobiltelefonen kan ersätta en fast telefon eller ej? Ta en titt på operatörernas hemsida, länkar finns till höger.

IP-telefoni/bredbandstelefon har slagit igenom på allvar och är ett realistiskt alternativ till framförallt fast telefon, men kan även konkurrera med mobiltelefoni i vissa avseenden. Det finns olika typer av telefoni via internet; två vanliga varianter är dels att man har en speciell telefoni (ser ungefär ut som en fast telefon) som ansluts via bredbandsoperatören, dels programbaserad som du ringer med från datorn. Ett av de allra största är Skype som är ett program som man laddar ner gratis från deras hemsida. Med hjälp av programmet, sin internetanslutning och ett headset (alternativt mikrofon och högtalare) kan man ringa gratis till alla miljontals skypeanvändare i hela världen samt billigt till alla vanliga telefoner. Det finns även möjlighet att skicka sms, chatta och ha videosamtal.

IP-telefoni bör dock inte helt och hållet ersätta fast/mobil telefon eftersom det exempelvis kan innebära vissa risker om man ska larma SOS Alarm (112). En god idé kan därför vara att exempelvis använda Skype hemma, men också ha en mobiltelefon.

 

 

Intressanta länkar

Compricer (prisjämförelse för bredband och telefoni)

Prisjakt (prisjämförelse)

Pricerunner telefoni (prisjämförelse)

Post- och telestyrelsens konsumentinformation

Telepriskollen (prisjämförelse)

Bredbandkollen (mät hastigheten i din uppkoppling)

Tele2 Comviq (fast och mobil telefoni, bredband)

Skype (ring gratis/billigt via internet)

 

Elverket.se

El

Att ha tillgång till elektricitet i sin bostad är nödvändigt och något du bör lösa innan du flyttar in i din nya bostad. Det första du bör undersöka är om el ingår i hyran eller ej. Oftast är det hyresgästen själv som ska teckna elavtal med en leverantör, men i vissa boendeformer (t.ex. studentrum, inneboende, internat och kollektiv) ingår el i hyran.

Om du ska teckna elavtal så är det viktigt att känna till uppdelningen mellan avtal för elnät respektive elförbrukning. Elnätsbolag kan du inte välja utan det är ett visst företag som äger/sköter elnätet där du bor och med detta bolag måste du teckna ett elnätsavtal. När det gäller själv leveransen av el så har du som kund möjlighet att välja vilket bolag du vill teckna avtal med. Vilket bolag som är mest prisvärt beror på hur mycket el du förbrukar, var du bor etc. Ett bra ställe att börja leta billiga elpriser är Compricer El, Insplanet El, Konsumentverkets prisjämförelse eller Elskling.se, som låter dig jämföra i princip alla Sveriges elbolag på ett enkelt sätt utifrån dina förutsättningar. Det viktiga är att du gör ett aktivt val eftersom du annars sannolikt kommer att debiteras enligt ett "tillsvidareavtal" som ofta är onödigt dyrt.
 

 

 

 

Intressanta länkar

Compricer El (prisjämförelse)

Insplanet El (prisjämförelse)

Konsumentverkets prisjämförelse

Elskling.se

JämförEl.se

El.se

Konsumenternas elrådgivningsbyrå

 

Adressändring

I samband med flytt är det viktigt att du adressändrar, dels för att du ska få posten till rätt bostad, dels för att folkbokföringen ska stämma (vilket påverkar exempelvis hur mycket skatt du ska betala). Det enklaste sättet att adressändra är att göra det på internet, då kan man dessutom välja om man vill skicka flyttkort på samma gång och beställa eftersändning av posten. Eftersom du vid beställningen väljer från vilket datum det ska ske så är det smart att göra adressändringen i god tid så att posten kommer rätt direkt. Själva adressändringen är gratis (likaså att skicka elektroniska flyttkort), men eftersändning av post och vanliga flyttkort kostar. När du adressändrar så får vissa myndigheter (bl.a. Försäkringskassan, Skatteverket, Pliktverket och CSN) automatiskt din nya adress, men alla vänner och företag/organisationer (t.ex. din bank och idrottsförening) måste du själv meddela ny adress.

 

 

Intressanta länkar

Adressändring

Skatteverket (information om folkbokföring och flytt)

 

Flytten

När inflyttningsdagen närmar sig så är det dags att ordna själva flytten. Beroende på vilken typ av bostad du flyttar till och var den ligger blir flytten mer eller mindre omfattande. Det finns i vart fall ett par olika sätt man kan flytta på. Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att du packar dina saker ordentligt. Använd rejäla kartonger. Riktiga flyttkartonger är bäst, men dyra att köpa nya (kan med fördel köpas begagnat). Annars fungerar banankartonger hyfsat bra (om du frågar i mataffären så är chansen ganska stor att du kan få gratis). Om alla dina saker inte får plats i bostaden eller du kommer att hyra ut den under en tid, kan det vara ett alternativ att magasinera (hyra förråd).

Flyttfirma är det bekvämaste men normalt det dyraste alternativet. Fördelen med att anlita en seriös flyttfirma är, förutom att det är bekvämt, att flytten är försäkrad ifall något skulle hända. Jämför priser mellan olika företag, men också vad som ingår i priset, det är inte säkert att det billigaste är bäst. Om du har någon kompis eller släkting som har anlitat en flyttfirma nyligen kan det vara en god idé att höra med denne vilket företag som anlitades och om resultatet blev bra.

Egen flytt är normalt billigare, men det kräver en del jobb och att man är några stycken. Om man inte har en stor skåpbil eller liknande, är det oftast inte så dyrt att hyra. Med ett lämpligt flyttfordon spar man tid (och bensin) eftersom man slipper köra flera gånger. Ta hjälp av kompisar och föräldrar - men glöm inte bort att tacka dem efteråt (och ställ upp när de behöver hjälp).

 
 

Intressanta länkar

Checklista och packtips (pdf)

Google: Flyttfirma

Flyttochstäd.se (Hitta flyttfirmor och städfirmor)

Flyttsidan.nu (Hitta flyttfirma, få tips inför flytten m.m.)

Flyttsidorna.se (officiell portal för auktoriserade flyttfirmor)

Holiday Autos biluthyrning


Vattenfall

Nästa steg    
     

(C) FLYTTAGUIDEN 2006-2012

website
metrics