Steg 4: Vardagstips

Nu när du har flyttat så finns det en hel del saker du måste tänka på, särskilt om du precis har flyttat från föräldrarna. Du måste kunna betala alla räkningar i tid, se till att kläderna blir tvättade, att ditt nya hem blir städat med jämna mellanrum och så vidare. Här kommer det några vardagstips för att hjälpa dig på traven.

Att-göra-listor

Det finns appar som är skapade för just detta ändamål, men det räcker naturligtvis med en lapp på kylskåpet. Anteckna det som behöver göras så fort du kommer på det och beta av listan när du har tid.

Hushållsbudget

Att sköta ekonomin är ett av de största ansvaren du har efter du har flyttat hemifrån och det behöver inte vara så svårt. Allting måste kanske inte budgeteras, men du måste åtminstone se till att du har råd med de viktigaste sakerna varje månad. Det finns webbplatser och appar som kan hjälpa dig att föra budget, men en ungefärlig hushållsbudget kan du göra i ett textdokument eller kalkylark.

Börja med att uppkatta dina inkomster. Ofta är det endast lönen som hamnar i den kolumnen, men du kanke får bidrag eller har andra inkomster också? Sedan uppskattar du dina kostnader och delar in dem i olika grupper, så som boende, förbrukning, sparande, behov och nöjen. Här kommer några exempel på vanliga utgifter och kostnader:

Boende: Månadshyra, bostadsrättsavgift och/eller ränta + amortering på bolån, hushållsel, uppvärmning, internet, samt hemförsäkring.

Förbrukning: Mat, hygienartiklar, toalettpapper och annat som måste fyllas på kontinuerligt.

Sparande: Det är alltid rekommenderat att spara en slant, gärna 10-15% av inkomsten, men allt sparande är bättre än inget sparande.

Behov: Transport, mobiltelefon, smink, kläder, frisörsbesök, lån utöver bolånet och så vidare.

Nöjen: Restaurangbesök, bio, alkohol, Netflix, datorspel, skraplotter och allt annat som inte är nödvändigt.

Betala räkningar

Att betala räkningar är aldrig kul, men något som trots allt är väldigt viktigt att göra . Om man missar att betala sina räkningar i tid så kan man få tråkiga överraskningar, så som betalningsanmärkningar och inkassobrev. Använd autogiro för att betala dina återkommande räkningar, så att du alltid betalar exempelvis hyran, telefonräkningen, TV-licensen och dina försäkringar automatiskt varje månad.

Förbättra budgeten

När du har sammanställt en hushållsbudget så kan du lättare se om det går att förbättra ekonomin. Använd dig av onlinetjänster för att jämföra olika avtal och abbonnemang för exempelvis el, försäkringar, bredband och mobilen. Är alla dina prenumereringstjänster och andra nöjen verkligen värda pengarna? Har du flera lån som kan kombineras till ett större lån? Kan du ta cykeln till jobbet och ta med matlåda? Många bäckar små brukar man säga.

Medlemskort

Visst är många medlemskort utformade för att få dig att spendera mer pengar, men många kan faktiskt ha bra förmåner också. Din bensinmack kan t.ex. ge rabatt på varje liter du tankar, eller var 6:e biltvätt gratis. ICA ger dig rabatt på olika varor och kan ge personlig rabatt på det du handlar oftast. Det är värt att kolla upp vad som gäller i butiker du besöker ofta.

Städa och tvätta

Att städa (och tvätta) är inte heller det roligaste som finns, men är likväl nödvändigt för att få ett bra inomhusklimat och inte skrämma bort sina gäster. Försök att få in en rutin för städande, sopsortering och tvättande. Lär dig hur man sorterar kläderna efter färger och temperatursrkav. Ha olika tvättkorgar för olika typer, så är det enkelt att hålla ordning. Småsakerna bör alltid tas hand om omedelbart – disken ska diskas eller ställas in i diskmaskinen, brödsmulorna ska sopas/torkas av från köksbordet, tomma förpackningar ska källsorteras och så vidare.

Beroende på din situation kan du behöva sopa eller dammsuga flera gånger i veckan, men det bör åtminstone göras en gång i veckan. Då är det perfekt att passa på att dammtorka, samt göra rent köket och badrummet på samma gång. Öppna fönstren medan du städar, så åker det uppvirvlade dammet ut medan frisk luft åker in.

Ett par gånger om året, cirka en gång per kvartal, är det bra att storstäda och göra rent allting ordentligt. Grumme har bra städscheman med checklistor för olika situationer. Försök att alltid välja miljömärkta rengöringsprodukter utan parfym. Man behöver dock inte köpa dyra märkesprodukter med obegripliga ingredienser för att göra rent i hemmet – Det mesta går att göra rent med bara såpa, vatten, ättikssprit och bakpulver.

Storkok

Om du lagar stora omgångar med mat och fryser in i portionslådor så har du alltid nyttig och god hemlagad mat som är redo på nolltid. Det är perfekt till matlådor, men kan även leda till att du beställer hem mindre snabbmat när hungern sätter in på kvällskvisten. Du slipper dessutom laga mat lika ofta. Laga ett par olika rätter, så du har variation i lådorna. Om du vill laga maten varje gång så kan du frysa in färdighackade ingredienser som lök och potatis istället.