Steg 3: Nyinflyttad

Grattis till flytten! Här kommer det tips för dig som är nyinflyttad i en ny bostad. Om du har rätt till bostadsbidrag så är dags att ansöka om det. Det är främst till för studenter, låginkomstagare och ensamstående föräldrar upp till 29 år. Använd Kassakollen för att se om du kvalificerar.

Inspektion och inledning

Direkt efter inflyttningen bör du kontrollera att allt är som det ska. Det är ditt ansvar att inspektera bostaden innan du flyttar in och ju längre du väntar efter att ha flyttat in, desto sämre chanser har du att göra något åt saken, om något inte står rätt till. Se till att du har fått nycklar till allt som behövs, till exempel till tvättstugan och förrådet. Gör kopior om du behöver extranycklar och beroende på situationen kanske du behöver låsbyte. Se till att det finns brandvarnare med tillräckliga batterier.

Ta reda på var soporna ska ta vägen och hur de ska sorteras. Kolla upp alla viktiga telefonnummer du kan behöva, så som lokalpolisen, störningsjouren, din hyresvärd och vem du ska ringa när något slags fel uppstår. Om du har rätt till att måla eller tapetsera om så är det oftast bäst att göra det på en gång – när rummen fortfarande står tomma. I övrigt är det bara att packa upp och placera dina möbler och prylar!

Området och dina nya grannar

Det är bra att lära sig känna till omgivningen och diverse kommunikationsmöjligheter. Var ligger den närmaste busshållsplatsen? Var ligger den närmaste bensinmacken? Finns det pendeltåg eller tunnelbana? Var ligger den närmaste mataffären och andra butiker? Var kan man köpa en kebab mitt i natten? Det är även bra att lära känna sina grannar, åtminstone lite grann, så att man har en bra relation med dem. Det är trevligare att inte vara omgiven av en massa anonyma personer och vem vet när man behöver hjälp med något?

Parkeringsplats

Om du har bil så behöver du någonstans att parkera den. Ibland ingår det i en hyres- eller bostadsrätt, men oftast är det en tilläggstjänst, som dessutom inte regleras av hyreslagen. Det innebär att en parkerings- eller garageplats kan kosta hur mycket som helst, men vanligtvis rör det sig om en eller ett par hundralappar i månaden – det varierar kraftigt beroende på ort, område och så vidare.

Internet, TV och andra abbonnemang

Om du inte redan har beställt internetabbonnemang och kabel-TV, eller har flyttat dina gamla, så är det dags att göra det så snart som möjligt. Det kan vara värt att jämföra olika alternativ för att få ett bättre erbjudande, då månadskostnaden och vad man får i utbyte kan skilja sig ganska mycket. Förhandla gärna och säg emot om du tycker att det är för dyrt – bolagen vill ha dig som kund. Kom ihåg att du ska betala TV-licens på 2340 kr per år och hushåll (fram till 2019, då den ersätts av en individuell public serviceavgift på upp till 1308 kr per person och år) om detta gäller dig (även om du bara använder TV:n som datorskärm):

”Alla hushåll/företag som äger, hyr eller lånar en tv-mottagare (exempelvis tv, digitalbox, video med kanalväljare, inspelningsbar dvd-spelare, dator med tv-kort) ska betala radio- och tv-avgift (enligt 2a § lag om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst).” – Radiotjänst