Steg 2: Innan flytt

Innan flytten kan det finnas en hel del saker att ställa i ordning, särskilt om du inte bor med dina föräldrar.

Försäkring

Det finns många sorters försäkringar, men du bör åtminstone ha en hemförsäkring. En hemförsäkring täcker vanligtvis brand, skador och stöld. Exakt vad som gäller beror naturligtvis på vilket försäkringsbolag man använder sig av, samt vilket hemförsäkringspaket man väljer. Det finns oftast ett par olika paket, där det enklaste paketet brukar inkludera den vanliga hemförsäkringen, samt ansvarsförsäkring, skydd vid överfall, reseskydd och rättsskydd.

Vidare kan det finnas paket för olika slags bostäder, t.ex. hyresättsförsäkring, bostadsrättsförsäkring, villaförsäkring, studentförsäkring och så vidare. De dyrare paketen kan exempelvis täcka även kontantstöld, låsbyten, ha en lägre självrisk, samt utökat bortaskydd, reseskydd och otursskydd. Här kommer en snabb förklaring av de olika begreppen:

Ansvarsförsäkring: Täcker den försäkrades skadeståndsskyldighet och i många fall även ersättningsskyldighet.

Överfallsskydd: Skyddar om du blir utsatt för t.ex. misshandel eller ett sexualbrott.

Reseskydd: Reseskydd innebär att du är försäkrad när du reser, den täcker vanligtvis om du blir akut sjuk, skadad, bestulen, utsatt för rån eller överfall. De flesta hemförsäkringar ger dig upp till 45 dagars reseskydd, som kan förlängas vid behov.

Rättsskydd: Rättsskyddet täcker kostnader för juridiska ombud i eventuella rättsliga tvister.

Adressändring och flyttanmälan

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan hos Skatteverket och eventuellt hos ditt försäkringsbolag, samt en officiell adressändring. Detta för att din folkbokföring ska stämma och för att din post ska komma till din nya adress. Kom ihåg att adressändringen endast gäller för din folkbokföringsadress. Du kan behöva göra en separat adressändring till diverse klubbar, föreningar, organisationer, företag, familjemedlemmar och jobbet.

Viktiga länkar:

Flytta abbonnemang och avtal

Om du har några abbonnemang och/eller avtal så måste du säga upp eller flytta dem. Tänk på att de flesta av dem har bindningstid och uppsägningstid, så det gäller att säga upp dem i god tid. Ibland kan man vara bunden och tvingas fortsätta betala efter att man har flyttat. Se över dina nuvarande villkor och överenskommelser. Kontakta bolagen som står bakom avtalen – kanske du kan få hjälp eller förhandla med dem? Vanliga abbonnemang och avtal är bland andra:

  • Internetabbonnemang
  • Telefonabbonnemang
  • Avfallshantering
  • Vatten/avlopp
  • El/gas
  • Fjärrvärme
  • Parkering
  • Larm
  • Försäkringar

Elavtal

Om du inte har ett elavtal eller väljer att säga upp det istället för att flytta det så kan du behöva teckna ett nytt elavtal för din nya bostad. Om du flyttar in i en hyresrätt bör du kolla upp om elen ingår i hyran eller ej. Vanligtvis gör den inte det, men det finns undantag.

Flyttstädning av den gamla bostaden

Om du inte flyttar från föräldrahammet så är det inte din mammas ansvar att städa upp efter dig – det är oftast ditt! Du kan städa själv, men de flesta anställer en städfirma som erbjuder flyttstädning. Då slipper man själv skura golven, plus att man kan vara säker på att jobbet görs ordentligt. Se till att boka den i god tid för att vara säker på att du får hjälp.

Flytthjälp

Har du en kompis med en stor skåpbil som är skyldig dig en tjänst? I så fall kan det vara värt att kassera in den nu! Det går även att hyra en flyttbil, men annars kanske du måste anlita en flyttfirma. Det är dyrare, men å andra sidan slipper du göra jobbet själv. Det är mest bara att peka ut var möblerna ska stå. Precis som flyttstädningen är det bra att boka flyttfirman i god tid.

För att underlätta flytten (och slippa köpa lika många flyttkartonger) kan du sälja av, slänga eller skänka bort så mycket som möjligt av dina prylar. Det kan kännas svårt att göra sig av med saker, men behöver du verkligen allt? Packa inte för tungt. Märk kartongerna noggrant, till exempel efter rum och innehåll. Om du packar ner tallrikar i en kartong kan du skriva ”Kök – Tallrikar” på kartongen – det underlättar om du har mycket att flytta. Att separera dem efter rum gör det dessutom lättare att packa upp.